Get Adobe Flash player

admin

Koncert Puhačkog orkestra u Donjem Miholjcu

DONJI MIHOLJAC/VALPOVO U sklopu priredbi vezanih uz Dan Grada Donjeg Miholjca u subotu je održan koncert puhačkih orkestara.

Uz domaću Gradsku limenu glazbu Donji Miholjac, sudjelovali su Gradska glazba Šikloša iz Mađarske i Puhački orkestar DVD-a Valpovo. Koncert je održan na ljetnoj pozornici dvorca Mailath uz nazočnost zavidnog broja građana Miholjca.

Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Donjeg Miholjca uslijedili su nastupi svakog od orkestara. Valpovčani su se predstavili u odličnom svjetlu, a za tu prigodu dirigent prof Dalibor Košutić je odabrao 8 atraktivnih skladbi različitog žanra. Publiku je najviše oduševila na kraju izvedena skladba Vinka Coce „Vilo moja“ koju je otpjevao dirigent prof Košutić uz besprijekornu pratnju valpovačkih puhača.

Bio je ovo nastavak dugogodišnje odlične suradnje miholjačkih i valpovačkih puhača, koja bi se trebala nastaviti zajedničkim koncertom koncem godine u Valpovu.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

35. Susret vatrogasnih orkestara Hrvatske

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Zagrebačke Županije u subotu 15. lipnja 2019.  održan je 35. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske. Susret je održan u Gornjem Desincu nedaleko Jastrebarskog, a u sklopu 100. godina orkestra DVD-a Gornji Desinec. Sudjelovalo je 17 orkestara iz cijele Hrvatske, a među njima i članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo.

Nakon svečanog otvorenja koje je obilježilo zajedničko sviranje svih orkestara državne i  vatrogasne himne, te jedne koračnice uslijedio je pojedinačni nastup svih orkestara. Valpovački puhači su se predstavili sa tri skladbe i ostavili vrlo zapažen dojam. O tome govori podatak da je na nastupu posebno čestitao načelnik HVZ-a Željko Popović koji je i sam nekada bio glazbenik.

Za valpovački orkestar je ovo bio posebno važan nastup, jer bi se idući 36. Susret trebao održati u rujnu 2020. godine u Valpovu u sklopu obilježavanja 130. godina Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Kandidatura,  poslana još prošle godine,  prihvaćena je od strane HVZ-a, a potvrda će biti dostavljena u pisanom obliku ovih dana.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Valpovački puhači u Desnom Trebarjevu

Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo sudjelovali su 18.05.2019. na proslavi 25 godina zagrebačke firme „Vatropromet“ u rodnom selu braće Radić, Desnom Trebarjevu.

Dugogodišnja suradnja sa vlasnikom i direktorom „Vatroprometa“ Nenadom Radojčićem rezultirala je pozivom na impozantnu proslavu kojoj je nazočilo više od 800 vatrogasaca i poslovnih partnera iz zemlje i inozemstva. Valpovački puhači su svirali na dočeku gostiju zajedno sa dugogodišnjim prijateljima, Puhačkim orkestrom DVD-a Otočac. Nakon intonirane državne i vatrogasne himne, uslijedio je svečani mimohod svih djelatnika firme „Vatropromet“ uz zvuke valpovačkih puhača „Serbus dragi Zagreb moj“. Cijeli program se odvijao pod vodstvom poznatog voditelja HTV-a Branka Uvodića uz sudjelovanje vječnih „Kraljeva ulice“ iz Zagreba.

Svoj doprinos proslavi dali su i valpovački majstori kotlića Marin Skelac i Zdravko Matoković uz pomoć nezaobilaznog zapovjednika valpovačkih vatrogasaca Stjepana Koškija, kuhajući slavonski čobanac u kotliću od 750 litara. Bila je to prava atrakcija i promocija valpovačkih majstora i slavonske kuhinje.

Proslava je nastavljena uz bogatu večeru i zabavu u impozantnom šatoru na nogometnom igralištu u Desnom Trebarjevu do dugo u noć.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Valpovački puhači na hodočašću vatrogasaca u Dragotinu

VALPOVO Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo sudjelovali su na tradicionalnom hodočašću vatrogasaca u Marijanskom svetištu Dragotin kod Đakova.

Već sedmu godinu se održava hodočašće vatrogasaca Svetištu Gospe u Dragotinu, a ove godine su po prvi puta sudjelovali i članovi valpovačkog puhačkog orkestra. Predvodili su procesiju vatrogasaca iz tridesetak  DVD-a širom Slavonije prije sv.Mise, a odsvirali su i nekoliko pjesama na samoj Misi. Poslije Mise je uslijedila procesija do kipa Gospe uz sviranje marijanskih pjesama.

Kako su nam prenijeli domaćini, nastup članova Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo bio je pravo osvježenje, tako da je uslijedio poziv domaćeg župnika i organizatora za nastup i iduće godine.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Održana jubilarna 40. Smotra SAPOSIB-a u Valpovu

VALPOVO Proteklog vikenda Valpovo je bilo domaćin iznimno uspješne, 40. smotre Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje.

Kompletan događaj, u kojem je “zeleni grad” ugostio više od 270 glazbenika iz cijele Slavonije i Baranje, organizirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo Valpovo i Puhački orkestar DVD-a Valpovo uz pokroviteljstvo Ministarstvo kulture RH, Županiju osječko-baranjsku, Vatrogasnu zajednicu Osječko-baranjske županije te Grad Valpovo.

U gradu su tako na blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, nastupili domaći Puhački orkestar DVD-a Valpovo, Gradska limena glazba Donji Miholjac, Gradska glazba Županja, Gradski puhački orkestar grada Belišća, Gradska glazba Nova Gradiška, Puhački orkestar DVD-a Đakovo i Puhački orkestar DVD-a Retfala Osijek, Gradska glazba “Trenkovi panduri” Požega, Gradska limena glazba “Željezničar” Slavonski Brod, Gradska glazba Virovitica te Gradska glazba Našice. Svaki od njih predstavio se vlastitim kraćim koncertnim programom, a posjetitelje su posebno oduševili domaćini izvedbom mixa najpopularnijih pjesama Tine Turner.

Program, koji je otvorio zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, započeo je okupljanjem u prostorijama DVD-a Valpovo, odakle je nakon postrojavanja krenuo mimohod do Trga kralja Tomislava. Tu su ujedinjenim snagama puhači Slavonije i Baranje izveli koračnice “Kroz gradski park” i “Dixie paradu”. Kako je događaju nazočio i službeni pratitelj iz Hrvatskog sabora kulture, nakon nastupa bit će predložen orkestar za sudjelovanje na Državnoj smotri puhačkih orkestara, na kojoj su Valpovčani dosad sudjelovali tri puta. Dirigent valpovačkih puhača, Dalibor Košutić, pojasnio je kako ove godine, unatoč svojoj neprijepornoj i dokazanoj visokoj kvaliteti izvedbe, Valpovčani sa svojih 35 glazbenika u velikom orkestru nisu nastupali u natjecateljskom, već u revijalnom dijelu.

Valja podsjetiti da Savez puhačkih orkestara Slavonije i Baranje čini 16 orkestara te da je osnovan 1975. godine u Našicama. Za 44 godine djelovanja Savez je 40 puta okupio orkestre regije, a Valpovu je ovo četvrto domaćinstvo ovakvog događanja, na kojem se okupi i do 400 glazbenika. Posljednji je put u Valpovu Smotra održana 2000. godine. Potporu Savezu daje i Ministarstvo kulture.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

40. Smotra puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

VALPOVO  Puhački orkestar DVD-a Valpovo domaćin je jubilarne, 40. Smotre Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje.

Smotra će se održati na Trgu kralja Tomislava, u subotu, 4. svibnja, od 9.45 do predvidivo 13 sati, a za one posjetitelje koji žele vidjeti i mimohod sudionika obavijest da mimohod počinje u 9 sati i proći će ulicama Valpova od Vatrogasnog doma do trga. U Valpovu će uz domaće, toga prijepodneva, nastupiti i glazbenici iz deset gradova.

 

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo: “Kapelniče, hvala za sve”

VALPOVO Prigodom Dana Grada Valpova, sinoć su članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo održali koncert pod nazivom : Kapelniče, hvala za sve – sjećanje na Stjepana Džebića.

Koncert je bio posvećen dugogodišnjem kapelniku orkestra Stjepanu Džebiću koji je preminuo prije godinu dana. U programu su sudjelovali orkestri u kojima je djelovao Stjepan Džebić.

Na početku koncerta nastupio je, po prvi puta u Valpovu, novoosnovani puhački orkestar Grada Belišća. Mladi glazbenici su se predstavili prigodnom skladbom: Pokraj Karašice. Nakon njih je uslijedio nastup Puhačke glazbe DVD-a Petrijevci.

Središnji dio koncerta je bio nastup domaćina. Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo opet su oduševili publiku svojim nastupom, a bilo je za svakoga ponešto. Nakon starih evergrina ( Spanish eyes ) uslijedile su poznate skladbe Johanna Straussa mlađeg . Trich – trach polka i vječni valcer: Na lijepom plavom Dunavu. Za mlađu publiku odsviran je atraktivan splet pjesama grupe Queen. Na kraju koncerta na pozornici su se valpovačkim puhačima priključili članovi zabavnog orkestra Amaterskog kazališta Belišće, te su zajedno izveli zabavne skladbe Zorice Konđa: Zar je voljeti grijeh i Nine Badrić : Rekao si… Solisti su bili Valentina Pavlović i Zvonimir Iveković.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Blagdan Svih svetih

BELIŠĆE/VALPOVO Tijekom prijepodneva, izaslanstva gradova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Osječko-baranjske te političkih stranaka i brojni građani, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, odali su počasti pokojnicima.

U 10 sati na Gradskom groblju u Belišću, vijence su položila izaslanstva koje je predvodio gradonačelnik Dinko Burić sa suradnicima, najprije kod središnjeg križa, a zatim i kod spomen križa poginulim braniteljima Belišća. U komemoraciji su im se pridružila i izaslanstva povjerenika prigradskih naselja, ravnatelji i direktori gradskih tvrtki, političkih stranaka i građana, a ugođaju su svoj doprinos dali i članovi Puhačkog orkestra DVD Valpovo i Puhačkog orkestra Grada Belišća.

Komemoracija je održana i na Gradskom groblju u Valpovu. Izaslanstva, koja su od 11 sati položila vijence i zapalila svijeće kod spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu predvodio je gradonačelnik Matko Šutalo sa suradnicima, a molitvu je izrekao Josip Erjavac, vikar Župe Bezgrešnog Začeća BDM u Valpovu. Prigodnim skladbama blagdanski su ugođaj upotpunili glazbenici Puhačkog orkestra DVD Valpovo.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Koncert prijateljstva Tisnog i Valpova

Zajedničkim koncertom Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo i Puhačkog orkestra KUD-a Hartić nastavljeno je staro prijateljstvo koje veže ova dva orkestra, kao i Grad Valpovo i Općinu Tisno.

Od posljednjeg zajedničkog koncerta dvaju prijateljskih orkestara prošlo je skoro 20 godina te je sinoć s obije strane dano obećanje da više neće biti tako duge pauze. Maestro tišnjanskih glazbara Dino Obratov u uvodnoj riječi je kao jamstvo budućnosti KUD-a i njegove suradnje s Valpovčanima predstavio novu članicu orkestra – klarinetisticu Nataliju Bogdanović. Zbog premijernog nastupa mlade klarinetistice glazba je zaradila veliki pljesak i prije nego su se čuli prvi tonovi hita “Ostala si uvijek ista”, kojom su Tišnjani otvorili koncert.

Publici i glazbarima između nastupa dvaju orkestara obratili su se i zamjenik tišnjanskog načelnika Miljenko Meštrov, koji je lani u Valpovu potpisao sporazum o suranji Tisnog i Valpova, te tajnik Grada Valpova Zvonko Barišić.

– Kroz glazbu ljudi najbolje izražavaju svoje najdublje misli i osjećaje koje na drugi način ne bi mogli izraziti. Zahvaljujući glazbi zakotrljala se jedna lijepa priča i vjerujem da će ona nastavizi kotrljati i nakon nas koji smo sada ovdje, da će se i onda kada nas ne bude kroz glazbu izražavati to prijatelstvo koje veže Tisno i Valpovo – rekao je Zvonko Barišić prije nastupa valpovačkih glazbara, koji je otvoren koračnicama Slavonac i Tekla voda Karašica.

Preuzeto sa: www.rudinapress.hr

Valpovčani na 34.Susretu vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske

VALPOVO/KRIŽ U subotu, 15. rujna, održan je 34. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske u Križu (Zagrebačka Županija).

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, a prigodom 90.godina postojanja puhačkog orkestra DVD-a Križ susretu se odazvao 21 vatrogasni orkestar. U nazočnosti čelnika HVZ-a, Zagrebačke Županije i Grada Zagreba, susret je otvorila europarlamentarka Marijana Petir.

Članovi puhačkog orkestra DVD-a Valpovo i ovoga puta su bili jedan od najzapaženijih orkestara. Predstavili su se sa tri atraktivne skladbe od kojih je najveći pljesak uslijedio nakon odlično izvedenog najpopularnijeg svjetskog valcera: Na lijepom plavom Dunavu.

Nakon ovoga članovi valpovačkog orkestra spremaju se za gostovanje na moru u Tisnom početkom listopada.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

LJETO VALPOVAČKO: Puhači i mažoretkinje

Ljeto 2018.

VALPOVO Nastupom Puhačkog orkestra DVD-Valpovo i mažoretkinja zaključen je bogat drugi programski dan ljeta valpovačkog.

I sinoć su svojim muziciranjem pokazali zašto su u samom vrhu puhačkih orkestara u Hrvatskoj. Ne samo po kontinuitetu djelovanja, već i po kvaliteti izvođenja raznolikog repertoara. Zajednički nastup simbola grada, puhača i mažoretkinja na središnjem trgu, postao je dio tradicije ljetnih večeri, ali je svaki nastup obilježen nekim kuriozitetom.

Mažoretkinje su se sinoć pohvalile svojim srebrnim medaljama osvojenim na nedavno održanom SamoborFestu, a puhači su svoju završnicu posvetili hrvatskim nogometnim reprezentativcima i navijačima. Navijačkim su detaljima – majicama, šalovima i kapama s kockasim uzorkom dodali i dašak glazbenog nacionalnog naboja…Hrvatska!

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Puhački orkestar DVD-a Valpovo gostovao u D.Miholjcu

VALPOVO/DONI MIHOLJAC Nakon gostovanja u Mađarskoj i novosadskoj katedrali, članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo i ovaj vikend su imali zapaženo gostovanje.

U sklopu obilježavanja 120. obljetnice limene glazbe Donji Miholjac, održana je 39.Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Na Smotri je sudjelovalo 13 orkestara, a kao gost je nastupio orkestar iz susjednog Šikloša.

Valpovčani su i ovoga puta oduševili mnogobrojnu publiku u prekrasnom perivoju dvorca Mailath. Za ovu prigodu dirigent orkestra prof.Dalibor Košutić odabrao je tri izuzetno atraktivne i raznovrsne skladbe: atraktivnu koračnicu Glenna Millera: American patrol, najpoznatiji valcer na svijetu Johana Straussa: Na lijepom plavom Dunavu i finale opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl.Zajca: U boj, u boj.

Po reakciji publike moglo se zaključiti da su valpovački puhači odradili još jedan nastupa za pamćenje.

Nakon čak pet raznovrsnih nastupa u samo dva tjedna, slijede nastupi na proslavama DVD-a i tradicionalna Tijelovska procesija ulicama Valpova.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Valpovački puhači u novosadskoj katedrali

VALPOVO/NOVI SAD U nedjelju su članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo gostovali u Novom Sadu gdje su održali koncert u Crkvi Imena Marijina – poznatoj kao novosadska katedrala.

Nastup u katedrali je pripreman gotovo dvije godine, a realiziran je zahvaljujući rođenoj valpovčanki koja živi u Novom Sadu, gospođi Indiri Popadić. Koncert sakralne glazbe uslijedio je nakon nedjeljne Mise u 10 sati. Iako je sljedeća Misa bila planirana za 11,30 sati, domaći župnik i mnogobrojni vjernici oduševljeni glazbom primorali su valpovačke puhače na produžetak koncerta gotovo do 12 sati.

Kao zahvalu oduševljenoj publici koja je ispunila katedralu, na kraju je odsviran poznati valcer Johana Straussa: Na lijepom plavom Dunavu. Samom koncertu su bili nazočni i predstavnici hrvatskog konzulata u Novom Sadu. Odmah je uslijedio poziv s njihove strane da se ovaj koncert ponovi dogodine u organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Srbiji.

Valpovački glazbenici su nakon koncerta obišli najuži centar grada, tvrđavu u Petrovaradinu i vidikovac Principovac iznad Iloka.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Gostovanje Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo u Mađarskoj

Mađarska 2018.

VALPOVO U subotu su članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo gostovali u Republici Mađarskoj na međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Szigetvaru.

Valpovački puhači su prihvatili poziv ravnatelja Glazbene škole grada Szigetvara Andrasa Deichlera, i predstavili se polusatnim programom.

Cjelodnevno druženje je započelo mimohodom ulicama grada u pratnji Zrinske garde Szigetvara. Svečano otvorenje je bilo na glavnom trgu Zrinski, gdje je najatraktivniji dio bilo zajedničko izvođenje tri mađarske koračnice. Članovi valpovačkog Puhačkog orkestra uspjeli su naučiti svirati sve tri koračnice u samo dva tjedna!

Nakon toga je uslijedio pojedinačni koncert orkestara, a Valpovčani su imali čast prvi se predstaviti u Kulturnom centru „ Vigado“. U polusatnom programu odsvirano je nekoliko starih evergrina, slavonskih skladbi, a najatraktivniji su bili: poznati Straussov valcer: Na lijepom plavom Dunavu i finale opere I.pl.Zajca: U boj, u boj.

Za svoj nastup primili su i posebno priznanje iz ruku gradonačelnika Szigetvara.

Susret je završio pozivom domaćem orkestru „Zrinyi Miklos“ za gostovanjem iduće godine u Valpovu. Biti će to ponovno lijep glazbeni doživljaj s obzirom da se radi o jednom od najboljih puhačkih orkestara u Republici Mađarskoj.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

In memoriam – Stjepan Džebić

Jpeg

Nakon iznenadne smrti u 80. godini života, u utorak su se članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, na belišćanskom groblju, oprostili od svog dugogodišnjeg kapelnika Stjepana Džebića.

Stjepan Džebić  punih je 44 godine bio kapelnik u Puhačkom orkestru DVD-a Valpovo. Odgojio je na stotine mladih glazbenika, te napisao tisuće aranžmana skladbi različitih žanrova za puhački orkestar. Za svoj iznimno plodonosan rad primio je niz priznanja: zlatnu medalju Hrvatske vatrogasne zajednice, Zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture, te najviše priznanje Grada Valpovo za područje kulture Plaketu Matija Petar Katančić.

Komemoracija je održana u prostorijama DVD-a Valpovo, u nazočnosti članova najuže obitelji, te vodstva i članova DVD-a Valpovo.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Završnica Valpovačkog turističkog ljeta

Turističko ljeto 2017.

VALPOVO Zajedničkim nastupom Puhačkog orkestra DVD Valpovo i Gradskih mažoretkinja, sinoć je završena ovogodišnja turističko-zabavna manifestacija Valpovačko turističko ljeto.

Puhači su se predstavili atraktivnim programom koji svjedoči o dojmljivom dosegu glazbenika pod vodstvom Dalibora Košutića, tako da se ovaj orkestar, pored gotovo 130 godišnje tradicije, može podičiti i kvalitetnim izvedbama, koje ga svrstavaju u sam vrh puhačkih orkestara u nas.

Gradske su mažoretkinje imale i gošće iz Belišća tako da su u, za njih nepoovoljnim uvjetima, izvele program s kojim su uspješno predstavljale svoje gradove na nastupima i natjecanjima tijekom proteklog dijela godine.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Valpovački Puhački orkestar u Županji

Županja 2018.

VALPOVO/ŽUPANJA Puhački orkestar DVD-a Valpovo je jučer 07. svibnja, sudjelovao na 38. smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje u Županji.

Savez puhačkih orkestara Slavonije i Baranje čini šesnaest orkestara. Osnovan je 20.travnja 1975. godine  u Našicama gdje je bilo prvo sjedište. Smotre saveza su snažan pokretač aktivnosti i suradnje orkestara gdje se međusobno razmjenjuju iskustva i gostovanje. Orkestri Saveza su ujedno najveća glazbena škola puhača i udaraljkaša u regiji s bogatom tradicijom i zadaćom čuvanja i njegovanja znanja.

Puhački orkestar DVD-a Valpovo se predstavio s četiri skladbe: Ne diraj moju ljubav, Spanish eyes, Tritsch-tratsch polka i Carmina Burana.

Koncertne nastupe orkestara ocjenjivao je Vanja Lisjak,mr.solist. Simfonijskog orkestra HRT-a.

Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara,  a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Zbor glazbenika DVD Valpovo

Zbor glazbenika

VALPOVO Sinoć je održan Zbor glazbenika – izborna skupština Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo.

Ivan Cvenić bio je i ostao predsjednik Puhačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valpovo. Cvenić je zahvalio na povjerenju te je istaknuo da će i u sljedećem mandatnom razdoblju svi zajednički raditi na održavanju tradicije i još boljem radu puhačkog orkestra.

Naglasio je kako je zadovoljan djelovanjem orkestra u protekle četiri godine (što uključuje 117 javnih nastupa i 324 probe) te da okupljaju više od 40 članova i da novi kadar dolazi iz Glazbene škole. Dodao je i kako su u protekle četiri godine valpovački puhači sudjelovali na brojnim smotrama i događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a ističu se nastupi na nogometnoj utakmici Hrvatska – Mali u Osijeku i obilježavanju 140. godišnjice Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu, gdje su predvodili kolonu od 2000 vatrogasaca, zatim samostalni koncert u đakovačkoj katedrali i gostovanje u Poljskoj. Prije dvije godine Puhački orkestar DVD-a Valpovo proslavio je 125 godina djelovanja velikim svečanim koncertom koji je dirigent Dalibor Košutić ocijenio možda i najboljima u proteklih tridesetak godina. U ovoj godini prioritet će biti nabavka novih odora, u čemu će pomoći Grad Valpovo i Vatrogasna zajednica grada Valpova i općine Petrijevci, te nastup na svim važnijim događanjima u gradu i šire. Želja članova orkestra je odlazak na gostovanje u Slovačku početkom lipnja. Okupljene su pozdravili gradonačelnik Valpova Leon Žulj i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Valpova i Općine Petrijevci Zdravko Cvenić koji su članovima Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo zahvalili na dosadašnjem radu i održavanju tradicije te su izrazili nadu u još bolju buduću suradnju.

Svečanom su skupu nazočili i Dejan Pisačić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova, Zdravko Cvenić i Stjepan Koški, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Valpova i općine Petrijevci, Miroslav Šmit, predsjednik DVD-a Valpovo, Melita Brkić Tajz, predsjednica HPD Katančić, Mirela Zimmerman Markota, HKUD Valpovo 1905, Ines Brezovac, Mažoretkinje grada Valpova, časna sestra Danijela, župni zbor sv. Cecilija Valpovo i Romana Borš Mačak, voditeljica Vokalnog sastava Mursella iz Petrijevaca.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

140. godina djelovanja HVZ-a

ZAGREB/VALPOVO Hrvatska vatrogasna zajednica obilježila je 140 godina djelovanja. Na Trgu bana Josipa Jelačića vatrogasci su održali pokaznu vježbu i pokazali kako su spremni za sve uvjete.

U mimohodu je sudjelovalo 2.000 vatrogasaca i 17 vozila iz cijele Hrvatske, a među njima, zapaženo je mjesto pripalo Puhačkom orkestru DVD Valpovo, koji su, odmah iza počasnih barjaka, predvodili mimohod.

Na prepunom glavnom zagrebačkom trgu, valpovački puhači su izveli niz koračnica, a pažnju su posebno privukle skladbe “Tekla voda Karašica” i “Ne dirajte mi ravnicu”.

Bilo je ovo još jedno posebno priznanje članovima Puhačkog orkestra iz Valpova, jer su između 40-ak vatrogasnih orkestara iz Hrvatske upravo oni izabrani za ovakvu svečanost.

U svečanom mimohodu, osim njih, s područja Osječko-baranjske županije sudjelovalo je 50 vatrogasaca iz svih postrojbi. Nakon postrojavanja na Trgu Bana Jelačića vatrogasci su održali pokaznu vježbu.

U povodu 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj su njezini čelnici podsjetili na povijest hrvatskog vatrogastva, uručena su odličja i prigodne nagrade, a prikazan je i dokumentarni film o aktivnostima vatrogasne zajednice od 1876. do danas.

Među odlikovanima je i Stjepan Koški, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Valpova i općine Petrijevci,  predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je dobio odlikovanje Red hrvatskog trolista.

Na svečanome skupu, održanom u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Željko Popović podsjetili su da je prva profesionalna vatrogasna postrojba osnovana 1863. u Rijeci, da je ideja o organiziranju naraslog broja društava krenula iz Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždin 1871. godine, a konstituirajuća skupština održana 5. lipnja 1876. Za prvog predsjednika zajednica, koja se tada zvala Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica, izabrala Gjuro Stjepana Deželića (1838. – 1907.). Uz ulogu u jačanju struke, Zajednica je imala značajnu ulogu u uvođenju hrvatskog jezika u vatrogastvo. Djelovala je kroz sve državne tvorevine u kojima je Hrvatska bila.

U razdoblju Domovinskog rata (1991. – 1995.) vatrogasna organizacija je primila teške udarce, rečeno je na svečanosti. Mnogi njezini članovi su poginuli, oprema je otuđena i uništena, te nakon završetka rata počinje i obnova vatrogastva.

Danas je to dobro ustrojena organizacija od velikog značaja za hrvatsko društvo, rečeno je. U Hrvatskoj danas djeluje 1.891 dobrovoljno vatrogasno društvo te 65 profesionalnih postrojbi gradovima, u čijem sastavu se nalazi 150.431 članova, od čega 60.615 operativnih vatrogasaca koji čine glavnu snagu sustava zaštite i spašavanja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izaslanik predsjednice Republike čestitao je HVZ-u na jubileju i zahvalio vatrogascima koji se, rekao je, pod geslom “Vatru gasi brata spasi” nesebično žrtvuju i riskiraju svoje živote spašavajući ljude i imovinu.

Skupu je nazočio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera, zastupnik Branko Hrg.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Koncert u đakovačkoj katedrali

Đakovo

Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo održali su u nedjelju 24. travnja 2016. godine koncert u Đakovačkoj katedrali. Koncert duhovnih pjesama održan je nakon večernje sv. Mise.

Izvedeno je nekoliko uskršnjih pjesama, a nakon toga je uslijedio blok svjetski poznatih skladbi Mozzarta, Bacha i Mendelsona: Ave Maria, Ave Verum, Amazing Grace , te svadbenih koračnica. Kako je ovo bila prigoda predstaviti se cjelokupnim opusom, izvedeno je i nekoliko božičnih pjesama. Završetak je bio uz popularnu skladbu pape Ivana Pavla II “Krist na žalu” koju su popratili svojim pjevanjem svi nazočni na koncertu. U organizaciji koncerta je pomogao svećenik zadužen za glazbu u biskupiji profesor Vinko Sitarić, a kroz program je vodila Adrijana Jurilj-Sauer, pod dirigentskom palicom prof. Dalibora Košutića.

Vladavina maski

Maske2016

BELIŠĆE/VALPOVO Danas su, najprije Belišćem, a zatim i Valpovom, zavladale maske.

Društvo Naša djeca iz Belišća glavni je organizator maskenbala u kome je sudjelovalo tristotinjak mališana iz Dječjeg vrtića Maslačak te učenika Osnovne škole Ivana Kukuljevića. U maskiranoj povorci sudjelovalo je mnoštvo djece, roditelja, baka i djedova, a pridružili su im se i Dinko Burić, gradonačelnik i Domagoj Varžić, njegov zamjenik, spremno noseći ključeve grada, kako bi ga uručili maskama u vrijeme njihove vladavine. Veselje je nastavljeno u sportskoj dvorani uz prigodan program, krofne i topli čaj.

Još se veselje nije ni stišalo, a već su maske okupirale i Valpovo. Na središnjem su trgu defilirale stotine veselih maski – djeca iz dječjih vrtića „Maza“ i „Moj Bambi“, učenici Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, plesna skupina Osnovne škole Ladimirevci i puhački orkestar DVD-a Valpovo, koji se, uvijek spreman za veselje, tek vratio iz Belišća.

-U organizaciji i sponzorstvu su nam i ove godine pomogli Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo, Dječji vrtić Maza Valpovo, Izviđački odred Jovallios Valpovo, Lions club Valpovo-Belišće, Poduzetnički centar Valpovo i Crveni križ Valpovo, kojima se zahvaljujemo na pomoći i angažmanu, rekal je predsjednica Društva „Naša djeca“ Grada Valpova, Kristina Čehajić.

Veselje još traje, a nakon svega bit će podijeljene i nagrade za najuspješnije maske.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

125 godina jednog od najstarijih orkestara u Republici Hrvatskoj

------ 2 COLOR SLBAR

VALPOVO – Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i sa 125 godina uspješnog rada nosi titulu jednog od najstarijih orkestara u Hrvatskoj. Prigodom te velike obljetnice, a u sklopu proslave Dana grada Valpova, članovi orkestra organizirali su svečani koncert u Centru kulture „ Katančić“. Na njemu su, osim slavljenika, sudjelovali i Hrvatsko pjevačko društvo „M. P. Katančić“ iz Valpova, HKUD Valpovo 1905., Slobodan Cvjetičanin – solist HNK iz Osijeka te solisti Valentina Gyerek i Igor Delač.

Prvi javni nastup Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo bio je 4. svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su davne 1895. godine i prema njima su 1997. napisana nova Pravila prema kojima je obavljen novi ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić. Iz bogate povijesti Puhačkog orkestra svakako treba istaknuti nastupe 1895. g. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, zatim 1987. godine nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade, 2000. godine gostovanje u Rimu i audijencija u Vatikanu kod svetog oca Ivana Pavla II., pa 2004. godine gostovanje u Austriji, dvije godine poslije gostovanje i u Italiji (Milano, Verona) te u Francuskoj (Nica, Monaco, Cannes) i hodočašće u marijansko svetište Lourdes. U nekoliko navrata Puhački orkestar DVD-a Valpovo gostovao je u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te Makedoniji, a ove godine imali su uspješno gostovanje u Poljskoj.

Kako nam je potvrdio Ivan Cvenić, predsjednik orkestra koji je u povodu svoje 120. obljetnice osnutka izdao i Povjesnicu orkestra, Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara, a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. U tri navrata unatrag pet godina članovi orkestra izborili su pravo nastupa na državnoj smotri amaterskih puhačkih orkestara, a godine 2005. ovaj orkestar je bio domaćin 21. Susreta vatrogasnih orkestara Hrvatske na kome je sudjelovalo 22 orkestra s više od 800 puhača.

Na svom programu orkestar ima klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske evergrine, zabavnu i sakralnu glazbu te klasične koračnice. Orkestar ima 42 glazbenika u velikom orkestru, a pri orkestru djeluje i mala glazbena škola. Na čelu stručnog rada su dugogodišnji kapelnik Stjepan Džebić i dirigent orkestra, profesor glazbe Dalibor Košutić.

VALPOVO – Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i sa 125 godina uspješnog rada nosi titulu jednog od najstarijih orkestara u Hrvatskoj. Prigodom te velike obljetnice, a u sklopu proslave Dana grada Valpova, članovi orkestra organizirali su svečani koncert u Centru kulture „ Katančić“. Na njemu su, osim slavljenika, sudjelovali i Hrvatsko pjevačko društvo „M. P. Katančić“ iz Valpova, HKUD Valpovo 1905., Slobodan Cvjetičanin – solist HNK iz Osijeka te solisti Valentina Gyerek i Igor Delač.

Prvi javni nastup Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo bio je 4. svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su davne 1895. godine i prema njima su 1997. napisana nova Pravila prema kojima je obavljen novi ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić. Iz bogate povijesti Puhačkog orkestra svakako treba istaknuti nastupe 1895. g. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, zatim 1987. godine nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade, 2000. godine gostovanje u Rimu i audijencija u Vatikanu kod svetog oca Ivana Pavla II., pa 2004. godine gostovanje u Austriji, dvije godine poslije gostovanje i u Italiji (Milano, Verona) te u Francuskoj (Nica, Monaco, Cannes) i hodočašće u marijansko svetište Lourdes. U nekoliko navrata Puhački orkestar DVD-a Valpovo gostovao je u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te Makedoniji, a ove godine imali su uspješno gostovanje u Poljskoj.

Kako nam je potvrdio Ivan Cvenić, predsjednik orkestra koji je u povodu svoje 120. obljetnice osnutka izdao i Povjesnicu orkestra, Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara, a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. U tri navrata unatrag pet godina članovi orkestra izborili su pravo nastupa na državnoj smotri amaterskih puhačkih orkestara, a godine 2005. ovaj orkestar je bio domaćin 21. Susreta vatrogasnih orkestara Hrvatske na kome je sudjelovalo 22 orkestra s više od 800 puhača.

Na svom programu orkestar ima klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske evergrine, zabavnu i sakralnu glazbu te klasične koračnice. Orkestar ima 42 glazbenika u velikom orkestru, a pri orkestru djeluje i mala glazbena škola. Na čelu stručnog rada su dugogodišnji kapelnik Stjepan Džebić i dirigent orkestra, profesor glazbe Dalibor Košutić.

Preuzeto sa: www.glas-slavonije.hr

Nastavljeno Valpovačko turističko ljeto

Turističko ljeto 2015

VALPOVO U sklopu Valpovačkog turističkog ljeta sinoć je održana Etno večer tijekom koje su nastupili članovi Puhačkog orkestra, Gradskih mažoretkinja i KUD-a Valpovo 1905.

Valpovčani i njihovi gosti s velikim su zanimanjem popratili program tijekom kojega su izvedene točke s kojima su se mažoretkinje predstavile na natjecanju mažoret sastava u Samoboru, nove koreografije KUD-a Valpovo 1905 nastale istraživanjima folklornog blaga Valpovštine, te Posavine i Međimurja, a uz cijeli niz otprije poznatih uspješnica, Puhački je orkestar predstavio novitete među kojima je i Vilo moja, koju je otpjevao njihov kapelnik Dalibor Košutić u solo nastupu.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

31. susret vatrogasnih puhačkih orkestara – Domagović

Domagović

U Domagoviću 4. srpnja 2015. godine održan je 31. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara.

Susret je organiziran u sklopu obilježavanja 120. godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domagović. U sklopu DVD Domagović već dugi niz godina djeluje puhački orkestar koji je svojevremeno bio i protokolarni orkestar Hrvaste vatrogasne zajednice.
Na početku susreta dobrodošlicu je svima zaželio dogradonačelnik Grada Jastrebarskog Stipe Bučar i domaćin predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domagovića Željko Popović.
Načelnik HVZ-a Željko Popović na kraju obratio se svim sudionicima i zaželio dobrodošlicu te otvorio 31. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara.
Provedba 31. susreta vatrogasnih puhačkih orkestara ove godine se izmijenila u odnosnu na prijašnje godine. Puhački orkestri izvodili su repertoare pred stručnim žirijem koji sa opisnim ocjenama ocijenio svaki orkestar.
Svi učesnici zajedno su odsvirali Hrvatsku i Vatrogasnu himnu pod vodstvom dirigenta Petra Fabijanića (dirigent DVD Domagović).

Na samom kraju 31. susreta vatrogasnih puhačkih orkestara predstavili su nasm se gosti i to:

Ansambl Ars longa, Papandopulo kvartet i Ansambl klarineta Zagrebačke filharmonije koji su svojim muziciranjem uveličali susret vatrogasnih puhačkih orkestara.

Na Susretu sudjelovala su 23. orkestra sa preko 700 glazbenika.

PO DVD Domagović
PO DVD Valpovo
PO DVD Đakovo i Retfala
PO DVD Mali Bukovec
PO DVD Hrvatska Kostajnica
PO DVD Virje
PO DVD Predavac I Breznički Hum
PO DVD Bednja
PO DVD Lobor
PO DVD Križ
PO DVD Kloštar Ivanić
PO DVD Moravče
PO DVD Gornja Stubica
PO DVD Ogulin
PO DVD Sveti Križ Začretje
PO DVD Kašina
PO DVD Velika Gorica
PO DVD Cvetković
PO DVD Plješivica
PO DVD Gornji Desinec
PO DVD Stankovo
PO DVD Petrovina
PO DVD Marija Bistrica

Preuzeto sa: www.hvz.hr

Valpovčani u Poljskoj

VALPOVO Četrdesetak Valpovčana danas autobusom putuje u Poljsku.

Izaslanstvo Grada Valpova predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća Dejanom Pisačićem i tajnikom Grada Zvonkom Barišićem putuje u Boleslawiec na gradsku svečanost na kojoj će nastupiti Puhački orkestar DVD Valpovo i Jovalius band. U izaslanstvu su i Mirjana Paušak, kustosica Muzejske zbirke Valpovštine te Nada Kavicki, tajnica Odbora Ljeta valpovačkog koje će dogovoriti detalje oko sudjelovanja Poljaka na ovogodišnjoj manifestaciji Ljeto valpovačko. Njihov je nastup najavljen za nedjelju uvečer, a potom se vraćaju kući i u Valpovo stižu u ponedjeljak.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

1. festival puhačke glazbe

------ 2 COLOR SLBAR

ĐAKOVO – Uz folklornu manifestaciju “Selo moje na brdašcu”, održanu u Kuševcu, koja je službeno prva priredba ovogodišnjih, 49. Đakovačkih vezova, lijep uvod u tu smotru folklora je i Prvi festival puhačke glazbe, održan u subotu navečer na korzu, ispred zgrade gradske uprave. Njome je domaćin tog glazbenog događaja – Puhački orkestar DVD-a Đakovo, potvrdio svoju tradiciju i ozbiljnost, otišavši i korak dalje u svome radu pod dirigentskom palicom Tomislava Kruljca organiziravši 1. festival puhačke glazbe, približivši taj tip muziciranja široj publici kao zanimljiv, vrijedan, ali i zahtjevan oblik glazbe. Puhački orkestar đakovačkog DVD-a bio je tom prigodom dobar i gostoljubiv domaćin Puhačkom orkestru DVD-a Retfala Osijek i Puhačkom orkestru DVD-a Valpovo te Gradskoj glazbi Našice i Gradskoj glazbi Trenkovi panduri Požega.

Tako su puhači, njih oko stotinu, pridonijeli lipanjskom ugođaju subotnje večeri u Strossmayerovu gradu, poručivši da on nije samo grad tamburaša nego i drugih oblika muziciranja. Puhački orkestar DVD-a Đakovo ujedno zaokružuje i rad toga društva te potvrđuje njegovu dugu tradiciju u gradu.

Preuzeto sa: www.glas-slavonije.hr

Održana 36. Smotra puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

????????????????????????????????????

Jučer je Slavonski Brod bio domaćin 36. Smotre Saveza puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Tim je povodom u naš je grad stiglo 250 sudionika, članova 8 puhačkih orkestara. Nakon mimohoda od Cipelića, zatim ulicom Petra Krešimira IV do Trga Ivane Brlić Mažuranić, održan je kratki program svečanog otvorenja smotre.  Glazbenici su nakon toga odsvirali dvije zajednički koračnice, te se uputili prema brodskoj Tvrđavi, gdje su sudjelovali i u sklopu programa otvorenja 8. „Florafesta“. Nakon toga, u KKD I.B. Mažuranić, održali su natjecanje, na kojem se svaki orkestar predstavio s nekoliko skladbi.Uz domaćine nastupili su: Puhački orkestar DVD-a Valpovo,Gradska limena glazba Nova Gradiška, Gradska glazba Virovitica, Puhački orkestar DVD-a Đakovo i Puhački orkestar DVD-a Retfala Osijek koji su zbog manjeg broja članova nastupili kao jedan orkestar, zatim Gradska glazba Našice, Gradska glazba Županja i Gradska glazba Trenkovi panduri. Najbolji orkestar smotre odlazi na 29. Susret puhača u Novi Vinodolski. Tko će to biti, doznat će se za nekoliko dana. Izvedbe orkestara je pratio Vanja Lisjak, mr., solist Simfonijskog orkestra HRT-a. Nakon službenog dijela smotre, svi su gosti nastavili druženje u dvorani Carpe diem, gdje je predsjednik SAPOSIB-a Marko Brekalo, predstavnicima svakog društva uručio zahvalnice.

Preuzeto sa: www.radioslavonija.hr

Topovski pucnjevi u čast osječke Sokolske garde

Snimio Davor KIBEL , Osijek , 21.03.2015. Trg A. Starèeviæa , Mimohod povijesnih postrojbi

Malo tko se u posljednje vrijeme u Osijeku mogao pohvaliti kako su mu za rođendan pucali – topovi! Osječka sokolska garda, koja je u subotu obilježila 20 godišnjicu svog djelovanja u ovim modernim vremenima, ali i 119 godina od kako su osnovani u Osijeku, svako je zaslužila ovakvu čast. Naime, kako smo već najavljivali u goste su im došli predstavnici 23 povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, riječ je odreda o postrojbama koje su u Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i u Savezu europskih povijesnih postrojbi. Gotovo sve nazočile su i na nedavnoj inauguraciji nove hrvatske predsjednice.

Oni su, predvođeni zastavama Hrvatskog sokola i Puhačkim orkestrom DVD Valpova, obišli uži centra grada, kod Spomenika Hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana zapali su svijeće, te se svečano postrojili na glavnom trgu. Bila je to prava živopisna kolona od gotovo 150 sudionika koji su privukli veliku pozornost Osječana. Toliku da su mnogi  s njima obišli cijeli mimohod. Svaka od postrojbi imala je svoju zastavu što je još dodatno pridonijelo atraktivnosti cijeli kolone. Iako nije u redu nekog posebno isticati, ali uz stasite momke, pažnju su plijenile i djevojke članice Djevojačke straže iz Križevaca, te one iz redova Vitezova Ružice grada iz Orahovice.
Osječani, poglavito djeca imali su prigodu fotografirati se s članovima postrojbi nakon što su se postrojili na glavnom trgu. Ondje je u službenom dijelu svaki zapovjednik podnio prijavak županu Vladimiru Šišljagiću.

Onda je uslijedilo veliko finale, Društvo svetog Grgura iz Požege i Gradska straža Bakar 1848, dva su plotuna ispucali iz mini topova, dok su Dubrovački trombunjeri i Keglevičeva straža iz Kostela zapucali iz povijesnih pušaka i kubura.
– Ovi pucnjevi čuli su se daleko, naposljetku je prokomentirao Miroslav Čakalić, koji je kao predsjednik Udruge Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije bio glavni domaćin. I može biti ponosan, jer ovo je proslava rođendana kakva se u Osijeku neće skoro ponoviti.

Preuzeto sa: www.glas-slavonije.hr

Za pravi blagdanski ugođaj – zajednički božićni koncert

Božićni koncert

VALPOVO Pjevači HPD-a Matija Petar Katančić su se nakon održanog spektakularnog koncerta povodom Dana neovisnosti pripremali za obilježavanje Dana grada Valpova i iščekivanje Božića.

Tako su nastupili na Akademiji i već tradicionalno uveličali svečanu sjednicu povodom Dana grada Valpova. Također su sudjelovali na humanitarnom koncertu koji su organizirali Lionsi ove godine za Udrugu Mi, što im je bila izuzetna čast.
-Mjesec prosinac je za Katančiće kao i svake godine bio mjesec pun zbivanja, radosti i pjesme. Ono što je ipak posebno vrijedno jest pozvati sve građane Valpovštine, da dođu 26.12.2014., poslije večernje mise u 19.30 sati u crkvu u Valpovu poslušati koncert u čast rođenju malog Isusa. Pjesmom će ga radosno slaviti:Crkveni zbor Sv. Cecilija Valpovo, Puhački orkestar DVD Valpovo i Katančići, najavljuje predsjednica Melita Brkić Tajz.
-Svim građanima grada Valpova i Valpovštine, HPD Matija Petar Katančić sa svojim dirigentom, prof. Želimirom Sušićem, žele sretan i blagoslovljen Božić te puno uspjeha u Novoj 2015. godini, zaključila je čestitkom.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info

Održan koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo

Belišće

U subotu, 5. srpnja na Trgu Ante Starčevića u Belišću održan je koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Puhački orkestar DVD-a Valpovo jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, a prvi javni nastup imali su davne 1891. godine. Koncert je održan u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg u sklopu ljetnog turističkog programa Grada Belišća Mali grad – veliki ljetni doživljaj. Uz orkestar nastupili su i solisti Damir Gebaj (mali bubanj – doboš), Stjepan Đebić (truba), Arijan Mačak (saksofon), Patrik Majetić (saksofon) i Ivan Cvenić (truba) te vokalni solisti Aleksandra Čeliković Cvidrak i Dalibor Košutić. Skladbu „Belišće marš“ Sigmunda Romberga izveo je Zvonimir Iveković koji je za nju napisao tekst. Na poziv Puhačkog orkestra u programu je nastupio i Adalbert Gyerek Bela, dugogodišnji član zabavnog orkestra Amaterskog kazališta, koji je izveo nekoliko callova (trubački zov u trajanju od 20-ak sekundi koji su se koristili za vrijeme građanskog rata, a danas se koriste isključivo na West Pointu, prestižnoj vojnoj akademiji). Na koncertu se okupilo stotinjak ljudi koji su sat vremena mogli uživati u poznatim svjetskim i domaćim melodijama izvedenima na nonnov i zanimljiv način.

Preuzeto sa: www.cks-romberg.hr

Održan 30. susret vatrogasnih puhačkih orkestara

Nastup u Varaždinu

U Varaždinu 15 lipnja 2014. godine održan je 30. susret vatrogasnih puhačkih orkestara.

Susret je organiziran u sklopu obilježavanja središnje proslave Dana vatrogastva i povodom proslave 150. godina obljetnice osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“
Na početku susreta dobrodošlicu je svima zaželio domaćin predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“, zatim se puhačima obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet i zaželio sudionicima susreta ugodan boravak u Gradu Varaždinu. Načelnik HVZ-a Željko Popović na kraju obratio se svim sudionicima i zaželio dobrodošlicu te otvorio 30. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara.
Svi učesnici zajedno su odsvirali Hrvatsku i Vatrogasnu himnu pod vodstvom dirigenta Dalibora Košutića (dirigent PO DVD Valpovo).
Na kraju ceremonije otvaranja započeo je program u kojem se svaki od orkestra predstavio sa par skladbi.

Na Susretu sudjelovala su 19 orkestra sa preko 600 glazbenika.

PO DVD Valpovo
PO DVD Đakovo i Retfala
PO DVD Orahovica
PO DVD Ogulin
PO DVD Špičkovina
PO DVD Zabok
PO DVD Petrovina
PO DVD Domagović
PO DVD Cvetković
PO DVD Stankovo
PO DVD Gornji Desinec
PO DVD Plešivica
PO DVD Križ
PO DVD Kloštar Ivanić
PO DVD Velika Gorica
PO DVD Kašina
PO DVD Moravče
PO DVD Lobor
PO DVD Mali Bukovec
PO DVD Bednja
PO DVD Breznički Hum

Preuzeto sa: www.hvz.hr

35.SMOTRA SAPOSIB-a – Peti put u Požegi

POŽEGA- Vrhunsku izvedbu na puhačkim instrumentima širokog opsega, od klasičnih evergrina poput Carmina burana i Concerto D Amore, do gospela i američkih hitova poput Always look on the bright side of life i Happy day pružilo nam je danas šest orkestara puhačke glazbe na 35. Smotri  saveza amaterskih i puhačkih orkestara Slavonije i Baranje(SAPOSIB) održanom u Glazbenoj školi Požega.  Smotra ima dugu tradiciju još od 1975. godine, a ovo je peti put da je organizirana u Požegi.

“Godina je natjecateljska i orkestri su razvrstani u tri kategorije. Ove godine se natječu B i C kategorija. Većina nazočnih je u C kategoriji. Svi imaju obavezu izabrati jednu domaću skladbu i po izboru druge u C kategoriji. Danas je prisutno oko 180 sudionika. Ove godine je smotra kod nas u Požegi i povodom otvorenja nove glazbene škole na čemu zahvaljujem ravnatelju Veljku Valentinu Škorvagi. Vrijeme nas nije poslužilo ove godine, ali ovaj natjecateljski dio odradili smo na visokom nivou u potpunosti,”rekao je dirigent Gradske glazbe Trenkovi panduri Mirko Ćaćić.

Na smotri su sudjelovali članovi Gradske glazbe Virovitica, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ Požega, Puhački orkestar DVD-a Valpovo, Limena glazba „Željezničar“ Slavonski brod, Gradska glazba Našice i kao jedan orkestar skupa su nastupili Puhački orkestri DVD-a Đakovo i „Retfala“ iz Osijeka.

Preuzeto sa: slavonski.hr

Valpovčani na humanitarnom koncertu u Dardi

U nedjelju, 5. siječnja, u darđanskom Domu kulture održan je humanitarni koncert za potrebite na području Caritasa darđanske Župe sv. Ivana Krstitelja. Na koncertu koji je nosio naziv “Zvuci mira i ljubavi” nastupili su i članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Matija Petar Katančić” i Puhačkog orkestra DVD-aValpovo. Osim njih publika je uživala i u nastupima Učiteljskog zbora “Providenca” iz Darde te tamburašima Tamburaškog sastava “Žitna polja” iz Čepinskih Martinaca. Posjetitelji koji su do posljednjeg mjesta ispunili Dom kulture u Dardi uživali su u raznolikom repertoaru i obilju poznatih skladbi, u neobičnim izvedbama i izvođačkim kombinacijama od božićnih, tradicijskih i svjetskih, preko narodnih do popularnih i nezaboravnih evergreena.

Gradska glazba “Zvonimir” Solin u Valpovu

Članovi Puhačkog orkestra Dvd-a Valpovo domaćini su Gradskoj glazbi „ Zvonimir „ iz Solina 13. – 15. rujna 2013. To je uzvratna posjeta s obzirom da su valpovački puhači bili njihovi gosti prošle godine prigodom obilježavanja njihove 100-te obljetnice postojanja.

Gradska glazba „Zvonimir“ svoj je naziv dobila prema imenu hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira koji je okrunjen u Solinu 1076. godine,  gdje je i pokopan 1089. u mauzeleju hrvatskih kraljeva na Gospinom otoku. Osnovana je 1912. godine u Solinu i predstavlja najstarije Solinsko kulturno – umjetničko društvo.

Gradska glazba „Zvonimir“ danas na svom repertoaru, uz standardne koračnice, ima i mnoge skladbe revijalnog karaktera, evergreen skladbe, skladbe dalmatinskog melosa te sakralne skladbe i djela klasične literature. Osobitu pažnju posvećuju djelima hrvatskih kompozitora. Glazba je do sada izdala jedan nosač zvuke pod naslovom Glazba&prijatelji1 te DVD izdanje pod naslovom Glazba&prijatelji2.

Na ovogodišnjem natjecanju najboljih puhačkih orkestara Hrvatske, glazba iz Solina osvojila je 1. mjesto, a u njihovom sastavu svira i valpovčanka Monika Cvenić koja je na studiju flaute u Splitu.

U subotu 14. rujna 2013. na Trgu Kralja Tomislava u Valpovu s početkom u 20sati , gosti će se predstaviti cjelovečernjim koncertom pod dirigentskom palicom prof.Tonćija Ćićerića. Pola sata ranije u 19,30 sati promenadni koncert će izvesti domaćini, članovi Puhačkog orkestra Dvd-a Valpovo pod ravnanjem prof. Dalibora Košutića.

Aktivnosti valpovačkih puhača

U sklopu obilježavanja 140. obljetnice Gradske glazbe Nova Gradiška u subotu, 27. travnja, održana je 34. smotra amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje.

Na smotri je nastupilo sedam orkestara među kojima i puhači iz Valpova. Kao i prethodnih godina najbolji dojam su ostavili prošlogodišnji državni prvaci “Trenkovi panduri” iz Požege. Odmah njima uz bok su članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, te Gradska glazba Nova Gradiška i Hrvatski puhački orkestar iz Kutjeva.

Valpovčani su se predstavili sa najboljim arijama iz opere talijanskog skladatelja G. Verdija. Osim toga za ovu Smotru dirigent prof. Dalibor Košutić odabrao je i stari dobro poznati hrvatski evergrin Ive Robića: Jabuke i trešnje.

Sve nastupe je ocjenjivao Vanja Lisjak, mr. solist Simfonijskog orkestra HRT, koji će naknadno svakom od orkestara poslati viđenje njihova nastupa. Po povratku iz Nove Gradiške valpovački puhači već po tradiciji budnicom ulicama Belišća uključili su se u obilježavanje 1. svibnja Dana Grada Belišća. Sudjelovali su i na bakljadi ulicama Valpova uoči Florijanova u večernjim satima 3. svibnja, a posljednji nastup imali su prošlog vikenda kada su sudjelovali na 29. susretu vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske u Opatiji. Osim valpovačkih puhača na ovoj je smotri sudjelovalo još 14 vatrogasnih orkestara iz cijele Hrvatske.

 

Preuzeto sa: valpovstina.info

Humanitarni koncert u Valpovu

Već tradicionalno Ustanova za kulturne djelatnosti i Lions club Valpovo – Belišće krajem godine organizatori su tradicionalnog koncerta s kojeg sav prihod ide u humanitarne svrhe, a tradicija je nastavljena i prošle godine. Pred prepunim gledalištem na koncertu koji je održan u nedjelju, 23. prosinca 2012., u programu su nastupili najmlađi Valpovčani polaznici Dječjih vrtića Maza i Moj Bambi, članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, HPD Katančić, HKUD-a Valpovo 1905., članovi Udruge osoba s invaliditetom MI, te gosti koncerta, tamburaški sastav Dunavski tamburaši, Željko Lončarić Žec i Viktorija Kulišić Đenka.

Preuzeto sa: valpovstina.info

Zbor glazbenika (izborna skupština) Puhačkog orkestra

U nazočnosti većine članova Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, te predstavnika Grada, Mjesnog odbora, Vatrogasne zajednice i udruga s područja Grada, održan je Zbor glazbenika – izborna skupština Puhačkog orkestra. Prema Pravilima Puhačkog orkestra svake četvrte godine održava se Zbor glazbenika na kome se bira novo vodstvo orkestra.

Nakon pozdravnih riječi dosadašnjeg predsjednika orkestra Drage Cvenića, podneseno je izvješće za proteklo četverogodišnje razdoblje. U tom periodu članovi orkestra imali su ukupno 142 nastupa, a održali su ukupno i 339 proba . Bilo je dva inozemna gostovanja, te čitav niz nastupa po cijeloj Hrvatskoj. Svakako je najvažniji plasman tri godine za redom na državni susret najboljih amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom.

Za novog predsjednika orkestra izabran je Ivan Cvenić, a za članove Glazbenog vijeća: Vedrana Kuna, Maja Cvenić, Željko Gebaj, Drago Cvenić i Krunoslav Ižaković. Prema Pravilima orkestra član Glazbenog vijeća je po funkciji i predsjednik DVD-a Valpovo Miroslav Šmit.

U Sud časti izabrani su: Martina Jurlina, Damir Gebaj i Damir Cvenić.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada g. Miroslav Šmit podijelio je vatrogasna priznanja za 10godina aktivnog  rada: Mariji Vicić, Moniki Cvenić, Željku Viciću i Slavku Markoti, za 20 godina: Martini Jurlina i Goranu Schmidtu, te za 30 godina Damiru Gebaju.

Posebno priznanje orkestra za odgoj mladih glazbenika i uspješnu suradnju dobili su profesori glazbe Tomislava Karačić-Šoljić i Mirko Hrženjak, te za svesrdnu pomoć u radu orkestra Mijo Marjanović i Stjepan Koški.

Gradonačelnik g. Leon Žulj i dogradonačelnik g. Drago Skelac posebno su pohvalili rad ovoga orkestra, te obećali i dalje svesrdnu financijsku pomoć, te konačno rješavanje režijskih troškova korištenja male sale DVD-a Valpovo.

Održana 3. Belišćanska jesenja noć

U petak 21. rujna 2012. u organizaciji Grada, Turističke zajednice i Kombela d.o.o. u centru Belišća održana je 3. Belišćanska jesenja noć, u okviru koje je ove godine bilo natjecanje u kuhanju čobanca. Nakon službenog otvorenja od strane gradonačelnika Zvonka Borića, u natjecanju za najbolji čobanac je konkuriralo 38 natjecatelja. Natjecatelji su bili predstavnici udruga, ugostiteljskih objekata s područja grada Belišća i šire okolice, te ostali pojedinci koji su se okušali u umijeću spravljanja najboljeg čobanca. Već i tako mirisnu atmosferu dodatno je začinila živa glazba Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo pod dirigentskom palicom prof. Dalibora Košutića i tamburaškog sastava „Džentlmeni“.

 

Preuzeto sa: www.belisce.net

Valpovačko turističko ljeto

Prva u nizu priredbi Valpovačkog turističkog ljeta održana na Trgu kralja Tomislava u rujnu pripala je, uz HPD Katančić, i članovima Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo te valpovačkim mažoretkinjama. Članovi HPD Katančić valpovačkoj su se publici predstavili s nekoliko popularnih domaćih melodija koje je publika nagradila dugotrajnim pljeskom. Po tko zna koji put publiku su oduševili i članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Valpovački puhači pod ravnanjem dirigenta prof. Dalibora Košutića izveli su svima dobro poznate evergreene, ali i dio svog klasičnog programa. Večer je upotpunila nova generacija valpovačkih mažoretkinja.

 

Preuzeto sa: valpovstina.info

Puhači gostovali u Solinu

Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, prošlog su vikenda, kao gosti Gradske glazbe “Zvonimir” gostovali u Solinu. Valpovački puhači u Solinu su, cjelovečernjim koncertom, uveličali proslavu obilježavanja 100 godina solinske Gradske glazbe.

– Suradnja ova dva orkestra je započela prije dvije godine na Državnom susretu najboljih amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom. Gradska glazba iz Solina predstavlja skup mladih školovanih glazbenika, a o njihovoj kvaliteti govori i podatak da su dvije godine za redom na državnom susretu dobili posebno priznanje za najbolje izvedenu skladbu domaćeg autora, rekao nam je tajnik Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo Ivan Cvenić, dodajući kako su članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo izveli vrlo zahtjevan i atraktivan program pod stručnim vodstvom dirigenta prof. Dalibora Košutića.
– Dogovoreno je kako će iduće godine Gradska glazba “Zvonimir” uzvratiti nam gostovanje, dodao je Cvenić te podsjetio kako valpovački puhači nastavljaju s intenzivnim probama, jer ih već u nedjelju 9.rujna očekuje cjelovečernji koncert na Trgu u Valpovu prigodom završetka valpovačkog turističkog ljeta.

Preuzeto sa: valpovstina.info

Valpovčani uz bok najboljim orkestrima Hrvatske

Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo su po treći puta sudjelovali na 26. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, održanom u Novom Vinodolskom, koji je održan u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Primorsko-goranske.

Ovogodišnji Susret, koji je ujedno i najveći nacionalni susret puhača, okupio je oko 700 sudionika, glazbenih amatera. Ovom mnogobrojnom Susretu je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci prethodilo deset županijskih Smotri na kojima je nastupilo oko 1800 glazbenika unutar 55 orkestara, a od kojih se 16 najuspješnijih plasiralo na nacionalni Susret, na kojem su pokazana dostignuća i najvrjednija ostvarenja amaterskih puhačkih orkestara u RH. Svečano otvorenje susreta započelo je državnom himnom, koju se izveli članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Valpovački puhači, koji su na ovoj smotri nastupili prvi, predstavili su se sa skladbama The Second Waltz (Shostakovitch), Slavonski Svatovac (Felker) i The Pink Panther (Henry Mancini u obradi: T. De Meji). Iako na ovoj Smotri nisu osvojili niti jedno od prva tri mjesta i samo sudjelovanje na državnom susretu dokaz je kako je Puhački orkestar DVD-a Valpovo u samom vrhu hrvatske puhačke glazbe.

 

Preuzeto sa: valpovstina.info

26. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

Susret će se održati 9. i 10. lipnja 2012. u Novom Vinodolskom.

U razdoblju od ožujka do svibnja ove godine održalo se 9 izlučnih županijskih Smotri na kojima je nastupio 51 orkestar s više od 1700 glazbenika, od kojih se 16 najuspješnijih plasiralo na nacionalni Susret.

U selekciji najuspješnijih na Smotrama su kao selektori sudjelovali prof. Šime Vulelija, Vanja Lisjak, Robert Homen, Neven Radaković i Hari Zlodre.

Čestitamo svim organizatorima Smotri, kao i sudionicima i selektorima koji su sudjelovali u realizaciji bogatog koncertnog rasporeda tijekom posljednja dva mjeseca.

Redoslijed programa 26. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara:

SUBOTA, 9.6.2012., 15:30 sati: 
15:30 – Autobusni kolodvor, okupljanje svih orkestara
15:45 – Početak svečanog mimohoda u kojem orkestri muziciraju po slobodnom izboru
16:15 – Trg Ivana Mažuranića, zajedničko izvođenje skladbi Marka Poklepovića: „GARDIJSKA“ i
„VICTORIA“ pod ravnanjem Mo. Marka Poklepovića
16:30 – Dom kulture, SVEČANO OTVARANJE Susreta koji započinje državnom himnom, a izvodi je Puhački orkestar DVD-a Valpovo. Slijede pozdravne riječi uzvanika te nastupi orkestara po rasporedu:
1. Puhački orkestar DVD-a Valpovo,   cca. 16:45 – 17:05 h
2. Puhački orkestar “Mrzlo polje”, cca. 17:05 – 17:25 h
3. Puhački orkestar Zaprešić,  cca. 17:25 – 17:45 h
4. Limena glazba Lepoglava,  cca. 17:45 – 18:05 h
5. Limena glazba Dekanovec,  cca. 18:05 – 18:25 h
6. P.O. “Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska” Sveti Križ Začretje,  cca. 18:25–18:45 h
7. Gradska limena glazba Daruvar 1922.,  cca. 18:45 – 19:05 h
8. Hrvatsko glazbeno društvo “Biranj”,  cca. 19:05 – 19:25 h
9. Limena glazba Belica,  cca. 19:25 – 19:45 h
10. GOST SUSRETA: Puhački orestar Općine Šentjernej, cca. 19:45 – 20:05 h

NEDJELJA, 10.6.2012. u 11:00 sati:
1. Puhački orkestar grada Karlovca,  cca. 11:00 – 11:20 h
2. Puhački orkestar KUD-a “Sloga” Ravna Gora,  cca. 11:20 – 11.40 h
3.  KGD “Mosor” Klis-Kosa, cca. 11.40 – 12:00 h
4. Gradska glazba “Trenkovi panduri”, cca. 12:00 – 12:20 h
5. Limena glazba KUD-a “Sv. Ana Rozga”,  cca. 12:20 – 12:40 h
6. Gradski puhački orkestar Križevci,  cca. 12:40 – 13:00 h
7. Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica Varaždin,  cca. 13:00 – 13:20 h

Svečana dodjela priznanja i nagrada.

Susret se odvija u Domu kulture u Novom Vinodolskom.
Stručno povjerenstvo čine: Mo. Mladen Tarbuk, (predsjednik), Mo. Miro Saje, (Slovenija) te Mo. Tomislav Uhlik.

* * *

 

Program nastupa na Trgu Ivana Mažuranića kao poklon Gradu Novom Vinodolskom:
Za vrijeme održavanja službenog programa, organizirano je sviranje orkestara u Novom Vinodolskom na Trgu Ivana Mažuranića, po slobodnom programu orkestara:

Subota, 9. lipnja 2012., Trg Ivana Mažuranića, 20:15 sati 

Hrvatsko glazbeno društvo “Biranj”
Limena glazba Belica

 

Nedjelja, 9. lipnja 2012., Trg Ivana Mažuranića, 12:00 sati 
Puhački orkestar KUD-a “Sloga” Ravna Gora
KGD “Mosor” Klis-Kosa

 

 

Najuspješniji orkestri na Susretu imat će priliku osvojiti iznimno vrijedne instrumente koje su nam osigurali dugogodišnji sponzori tvrtke: Conn Selmer USAEuro-Unit group i Yamaha music Europe.

Najuspješniji orkestar Susreta osvaja trubu VINCENT BACH LT 18037 (Conn Selmer) i Plaketu Euro-Unita (Euro-Unit)

Dobitnici druge nagrade osvojit će marching bas – YAMAHA MB-422EW (Yamaha Music Europe)

Dobitnici treće nagrade osvajaju klarinet – PRELUDE BY CONN SELMER CL710 (Conn Selmer)

 

Izvor: http://hrsk.hr/

Valpovački puhači po treći puta na državnom

Po treći puta za redom članovi Puhačkog orkestra DVD-a valpovo naći će se u društvu najboljih puhačkih orkestara Hrvatske. Naime, ovih je dana na adresu Puhačkog orkestra stigao i službeni poziv za državno natjecanje. Plasman na natjecanje valpovački puhači izborili su na 33. Smotri amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje održanoj sredinom travnja u Vukovaru, gdje je osim našeg orkestra nastupilo još 11 orkestara s područja Slavonije i Baranje, a osim Valpovčana na državnom natjecanju sudjelovat će i Gradska glazba “Trenkovi panduri Požega.” U ime Hrvatskog sabora kulture koncertne nastupe orkestara pratio je ocjenjivač Vanja Lisjak, koji je posebno pohvalio izvedbe Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, naglašavajući kako je ono što su izveli u Vukovaru, najbolje što je od njih slušao unazad tri godine, te kako Valpovački orkestar, osim što je jedan od najstarijih, izrasta u jedan od najboljih amaterskih puhačkih orkestara u Hrvatskoj. Državno natjecanje održati će se 9. i 10. lipnja u Novom Vinodolskom.

Preuzeto sa: valpovstina.info

Održana 33. Smotra SAPOSIB-a

33. Smotra amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje održana je 15. travnja 2012. u Vukovaru. Domaćin je bio Gradski puhački orkestar Vukovar, koji broji 138. godina tradicije.

Ova manifestacija započela je svečanim otvorenjem u Hrvatskom domu Vukovar, gdje je sve sudionike, ukupno oko 320 glazbenika, pozdravio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, a predsjednik Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje Mirko Čačić je otvorio smotru. Nakon svečanog otvorenja uslijedilo je pojedinačno predstavljanje orkestara, a nastupili su: Gradski puhački orkestar Vukovar, Gradska glazba Županja, Puhački orkestar DVD-a Valpovo, Gradska glazba Našice, Gradska glazba Nova Gradiška, Gradska glazba Đurđenovac, Hrvatski puhački orkestar Kutjevo, Gradska glazba „Trenkovi panduri” Požega, Limena glazba „Željezničar” Slavonski Brod, Puhačka glazba DVD-a Petrijevci&Puhački orkestar DVD-a Retfala Osijek i Puhački orkestar Đakovo.

Valpovački puhači su pod ravnanjem dirigenta prof. Dalibora Košutića iznimno zadovoljni sa izvedenim programom, a izveli su tri skladbe:

1. Dimitri Shostakovitch, arr.Andre Waignein: THE SECOND WALTZ

2. Vladimir Felker: SLAVONSKI SVATOVAC

3. Mancini – De Meij: THE PINK PANTHER

U ima Hrvatskog sabora kulture koncertne nastupe orkestara pratio je ocjenjivač Vanja Lisjak, koji će naknadno odlučiti hoće li koji orkestar pozvati na državnu smotru. Nakon podjele priznanja sudionici smotre poklonili su se žrtvama iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

 

Valpovački puhači na 33. Smotri SAPOSIB-a

 

Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo sudjeluju na 33. Smotri amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, koja će se održati 15. travnja u Vukovaru. Sudjelovanje je potvrdilo 12 orkestara, a svaki orkestar će se predstaviti sa po 10-15 minuta slobodnog programa. Valpovački puhači, na ovoj Smotri predstavit će se sa tri skladbe. Dirigent prof. Dalibor Košutić odabrao je raznovrstan program sastavljen od jednog valcera skladatelja D. Šostakovića, popularnog slavonskog svatovca, te poznate skladbe “Pink Panther”.

 

 

Dakle smotra je u nedjelju 15. travnja 2012. u Vukovaru, a plan odvijanja smotre je sljedeći:

Vrijeme : Aktivnost

Do 08.30 : Okupljanje sudionika na parkiralištu ispred starog hotela Dunav.

08.30 – 09.00: Sastanak dirigenata

08.30 – 09.00 : Obrok za sudionike

09.00- 09.15 : Postrojavanje za otvaranje smotre u središtu

09.15 – 09.30 : Otvaranje Smotre i polaganje vijenca na križu na obali Dunava

09.30 – 09.45 : Mimohod orkestara do koncertne dvorane

10.00 – 13.30 : Nastupi orkestara ( po 15 min. ukupno), stari Vatrogasni dom, Babukićeva ulica

10.00 – 10.15 : 1. GRADSKI PUHAČKI ORKESTAR VUKOVAR

10.15 – 10.30 : 2. GRADSKA GLAZBA ŽUPANJA

10.30 – 10.45 : 3. PUHAČKI ORKESTAR DVD-a VALPOVO

10.45 – 11.00 : 4. GRADSKA GLAZBA  NAŠICE

11.00 – 11.15 : 5. GRADSKA GLAZBA NOVA GRADIŠKA

11.15 – 11.30 : 6. GRADSKA GLAZBA ĐURĐENOVAC        

11-30 – 11.45 : 7. HRVATSKI PUHAČKI ORKESTAR KUTJEVO 

11.45 – 12.00 : 8. GRADSKA GLAZBA  “TRENKOVI PANDURI” POŽEGA”

12.00 – 12.15 : 9. LIMENA GLAZBA”ŽELJEZNIČAR” SLAVONSKI BROD

12.15 – 12.30 : 10. PUHAČKA GLAZBA  DVD-a PETRIJEVCI  &  PUHAČKI ORKESTAR DVD-a RETFALA, OSIJEK

12.30 – 12.45 : 11. PUHAČKI ORKESTAR  DVD-a ĐAKOVO

12.45 – 13.00 : 12. GRADSKA GLAZBA VIROVITICA

13.00 – 13.10 : Podjela priznanja za sudjelovanje

13.10 – 13.30 : Odlazak na Memorijalno groblje

13.30 – 13.40 : Polaganje vijenca i zajedničko fotografiranje

13.40 – 13.50 : Odlazak u restoran

14.00 – -:- : Zajednički ručak

14.20 – -:- : ZABAVNI PROGRAM (OKRUGLI STOL ZA DIRIGENTE)

 

Obnovili stare običaje

Ovogodišnji blagdan Uskrs u valpovačkoj župi ostat će zapamćen po obnavljanju jednog starog običaja. Naime, na inicijativu Ivana Cvenića, tajnika Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, 11 glazbenika Puhačkog orkestra i 17 vatrogasaca na Veliku je subotu u valpovačkoj župnoj crkvi čuvalo Isusov grob.

– Čuvanje groba obavili smo prema sjećanjima vatrogasaca, najstarijih članova našeg društva. Oni su bili još djeca kada su vatrogasci u valpovačkoj crkvi čuvali Isusov grob. Kako se običaj čuvanja Isusovog groba zadržao u nekim našim selima gdje to već po tradiciji čine vatrogasci, i mi u našem društvu već smo neko vrijeme to željeli ostvariti i evo ove godine to smo i uspjeli. Na Veliku subotu, od 13 sati, pa sve do završetka obreda bdijenja, kod Isusovog groba stražarilo je po dvoje naših članova, njih ukupno 28. Prvi komentari vjernika su jako pozitivni, što nam je najbolji poticaj da cijeli taj običaj još istražimo te da se za sljedeću godinu još bolje pripremimo, rekao je Stjepan Koški zapovjednik DVD-a Valpovo.

Preuzeto sa: valpovstina.info

Božićni koncerti ponovno na repertoaru

Nakon par godina Puhački orkestar DVD-a Valpovo ponovno je zasvirao božićne melodije.

Prvi koncert je održan 28. prosinca 2011. godine u valpovačkom Centru kulture na kojem su nastupiti svi valpovački zborovi – HPD Katančić, Zbor Srednje škole, crkveni zbor i Vrapčići, te Puhački orkastar DVD-a Valpovo i Tamburaški orkestar HKUD-a Valpovo 1905. Ulaz je bio slobodan, a kako je koncert bio humanitarnog karaktera prikupljao se dobrovoljni prilog za valpovački Caritas.

Nakon Božićnog koncerta u Valpovu, 30. prosinca 2011. godine puhači su se predstavili i u crkvi u Ivanovcima. Ondje su svirali misu koju je predvodio nadbiskup Marin Srakić, i nakon mise je održan koncert.

Niz božićnih koncerta je završen 05. siječnja 2012. godine u crkvi u Donjem Miholjcu, gdje su puhači nastupili zajedno sa crkvenim zborom.

Koncert sa gostima iz Križevaca

10.12.2011. u Centru kulture “Tomislav” s početkom u 19:00h održan je koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo povodom proslave dana Grada Valpova. Kao gosti su nastupili Gradski puhački orkestar Križevci, te Hrvatsko pjevačko društvo Matija Petar Katančić.

U pojedinačnom izvođenju skladbi valpovčani su izveli 5 skladbi pod ravnanjem dirigenata prof. Dalibora Košutića:

1. Dalibor Košutić (autor teksta i glazbe):
– VALPOVO (pjeva: HPD “M.P. Katančić”)

2. Dimitri Shostakovich, arr. Andre Waignein:
– THE SECOND WALTZ

3. Vladimir Felker:
– SLAVONSKI SVATOVAC

4. Willi Löffler:
– DER KLARINETTENMUCKL – polka
Solisti na klarinetu: Emma Štern, Mirko Hrženjak i Tomislav Masle

5. Ivica Badurina, arr. Hrvoje Herček:
– DA TE MOGU PISMOM ZVATI
Solist: Karlo Cvetković uz pratnju HPD “M.P. Katančić”

Gosti iz Križevaca pod ravnanjem dirigenta Maria Komazina su se predstavili sa 6 skladbi:

1. Mario Komazin:
– INTRADA, FUGA I PLES

2. Alfred Reed:
– A JUBILANT OVERTURA

3. Meno Bosgra:
– DUBLIMANIA

4. Johan Strauss, Jr. / Olivier Huyard:
– TICK-TACK POLKA

5. Jan Van der Roost:
– TANCZI – Three Russian Dances, 3. stavak – TROIKA

6. Peter Iljitsch Tschaikowski / Jaochim Rhinow:
– NUTCRACKER SWING

Nakon pojedinačnih nastupa, ova dva orkestra zajednički su izveli koračnice M.Poklepović: CRVENA KOLA i Willi Löffler: DIXIE PARADE.

Završetkom koncerta druženje svih sudionika se nastavilo u prostorijama DVD-a Valpovo. Budući da su gosti iz Križevaca gostovali dva dana u Valpovu, idući dan članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo su se potrudili upoznati ih sa kulturnim znamenitostima i ljepotama Grada Valpova, kako bi im ovo gostovanje ostalo u dugom i lijepom sjećanju.

Puhači na državnoj smotri u Karlovcu

Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo sudjelovali su na Državnoj smotri Vatrogasnih puhačkih orkestara.

Smotra je održana u Karlovcu povodom obilježavanja dvaju obljetnica: 140-tog rođendana DVD-a Karlovac i 135. obljetnice osnutka Hrvatske vatrogasne zajednice. Na smotri su nastupila 22 orkestra iz čitave Hrvatske. Na samom početku svi orkestri su zajedno izveli državnu i vatrogasnu himnu, te koračnicu “Croatia”. Susret je otvorio načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović. Nakon službenog otvorenja svi glazbenici su se postrojili u oblik lire (glazbeni simbol), a sve je ovjekovječio u milenijskoj fotografiji Šime Strikoman.

Valpovački puhači su nastupili prvi i predstavili su se sa tri revijalne skladbe. Orkestrom je ravnao dugogodišnji kapelnik Stjepan Džebić. Bilo je ovo još jedno uspješno i zapaženo gostovanje članova Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo.

 

Preuzeto sa: valpovstina.info

Kao pravi profesionalci

Cjelovečernjim koncertom Puhačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valpovo i Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, u subotu je završeno obilježavanje Dana Mjesnog odbora Valpova. Iako Valpovčani vrlo dobro znaju koliko je valpovački puhački orkestar dobar, svojim nastupom puhači uvijek i iznova iznenada i oduševe sve. U polusatnom programu ovogodišnji dobitnici nagrade „Grb Mjesnog odbora Valpova“ publici su se predstavili s skladbama s kojima će nastupiti na državnoj smotri puhačkih orkestara u lipnju, u Novom Vinodolskom. Pored skladbi s kojima će se predstaviti na državnoj smotri valpovački puhači odsvirali su i repertoar s kojim su se na tu smotru plasirali. Kao gosti valpovačkih puhača u programu obilježavanja Dana mjesnog odbora nastupili su i puhači iz Đurđevca koji su već godinama među najboljim orkestrima u državi. Valpovačka publika uživala je u nastupima ova dva orkestra koji su pokazali kako se baš svaka melodija može preraditi i prilagoditi puhačkom orkestru. Iznenađenje večeri subotnjeg koncerta bile su djevojke iz plesne skupine „Madison“ koja godinu dana djeluje pri Srednjoj školi Valpovo. Plesom koji Valpovačni nemaju baš priliku često susretati i gledati djevojke obučene u traperice, karirane košulje i s kaubojskim šeširima na glavi izmamile su ogroman i gromoglasan aplauz svih prisutnih. Djevojke su i ovim nastupom pokazale kako se na njih treba računati te kako ih ne bi trebalo izostaviti sa bilo kojeg kulturnog i zabavnog događanja u gradu.

Preuzeto sa: valpovstina.info

Valpovački puhači ponovno na državnoj Smotri!

10. travnja 2011. održana je 32. smotra amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje (SAPOSIB-a) u Požegi. Domaćini, Gradska glazba “Trenkovi panduri” ove godine obilježavaju 130 godina svoga djelovanja i rada u Požegi, te 270 godina od utemeljenja Trenkove pandurske regimente koja je u svom sastavu imala i “pandursku bandu” prvu vojnu glazbu u Europi.

Na smotri nastupili su redom slijedeći orkestri :
Puhački orkestar “Češke besede” Međurić, Gradska glazba Đurđenovac, Hrvatski puhački orkestar Kutjevo & Gradska glazba Slatina, Gradski puhački orkestar Vinkovci & Gradska glazba Županja, Puhačka glazba DVD-a PetrijevcI & Puhački orkestar DVD-a Retfala, Osijek, Gradski puhački orkestar Vukovar, Puhački orkestar DVD-a Valpovo, Gradska glazba Nova Gradiška, Gradska glazba Virovitica, Gradska glazba ”Trenkovi panduri”, Požega, Limena glazba “Željezničar” Slavonski Brod, Gradska glazba Našice i kao gosti iz susjedne BiH: Puhački orkestar Travnik.

Puhački orkestar DVD-a Valpovo, na čelu sa dirigentom prof. Daliborom Košutićem, je i ove godine po drugi puta u svojoj povijesti izborio plasman na državnu smotru. Ovo je još jedan veliki uspjeh za valpovačke puhače, ali i ogroman poticaj za daljnji rad i napredak. Puhački orkestar DVD-a Valpovo izveo je 3. skladbe:

1. Josip Janković: Burleska,
2. Van Mc Coy , obr. Naohiro Iwai: African Symphony,
3. Ron Sebregts: Abba Gold,

Na državnoj Smotri puhačkih orkestara 11. i 12. lipnja u Novom Vinodolskom pored valpovčana, slavonsko-baranjsku regiju ( 5 županija ) predstavljati će još Gradska glazba “Trenkovi panduri” iz Požege, te Gradska glazba Virovitica.

Koncert povodom obljetnice 120. godina postojanja glazbe

Velikim svečanim koncertom pred prepunom Gradsko školsko sportskom dvoranom, Puhački orkestar DVD-a Valpovo obilježio je 120 godina rada i postojanja i najstariji je vatrogasni orkestar u Hrvatskoj. U ovoj 2010. godini puhači su postigli veliki uspjeh, plasiravši se po prvi puta na Državni susret puhačkih orkestara Hrvatske u Novom Vinodolskom, gdje su puhači potvrdili svoju visoku kvalitetu među 19 najboljih amaterskih puhačkih orkestara Hrvatske.

Kao i na svakome svome nastupu, i ovoga su puta valpovački puhači oduševili sve prisutne sa svojim sviranjem, izborom skladbi i cjelokupnom atmosferom koja je u dvorani vladala tijekom koncerta. A Valpovčani su puno puta imali prigodu slušati i uživati u ovome, po mnogima ponajboljem vatrogasnom puhačkom orkestru u Hrvatskoj. Nezamislivo je Ljeto valpovačkog bez nastupa puhača, kao i svečani koncert povodom Dana Grada Valpova, bakljada, Turističko ljeto, karnevalske povorke i mnoge druge svečanosti na kojima su oni redoviti i stalni učesnici. Na svome svečanom koncertu članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo predstavili su se s 11 skladbi. Na ovom koncertu publika je imala prigodu uživati slušajući najmlađe članove orkestra Arijana Mačka i Patrika Majetića u duetu alt saxa, Tomislavu Karačić-Šoljić i Moniku Cvenić na flauti, te Mirka Hrženjaka i Emmu Štern na klarinetu. Uživala je publika i u izvedbama solista orkestra Marine Jelić, Damira Cvenića, Janje Puljić, Stjepana Džebića, Krunoslava Ižakovića, Ivana Cvenića i Zvonimira Cvenića.

Obilježavanje ovako velikog i vrijednog jubileja bila je prigoda i da se dugogodišnjim članovima dodjele priznanja Hrvatskog sabora kulture. Brončane medalje Sabora (za članstvo od 10 do 15 godina) primilo je 15 puhača. Pet puhača koji su u orkestru od 20 do 29 godina, primilo je srebrne medalje, dok su zlatne medalje Sabora kulture za 30 i više godina vjernosti Puhačkom orkestru primili Davor Džebić, Željko Gebaj, Krunoslav Ižaković, Siniša Molnar i Zdravko Vidaković. Medalje im je uručio Tomislav Levak, član Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture, te im svima čestitao na ovako vrijednom jubileju, te naglasio kako je biti član ovakvog orkestra čast za svakoga, no ujedno i velika obaveza i odgovornost.

Pored priznanja koja su im uručena od strane Sabora kulture, članovima orkestra uručena su i vatrogasna brončana i srebrna odličja koja su im uručili Stjepan Šmit, predsjednik VZ Grada Valpova i Općine Petrijevci i Franjo Bartolić, predsjednik VZ Osječko baranjske županije. U ime članova Puhačkog orkestra zahvalio se predsjednik orkestra Drago Cvenić.
– Ovo je lijepa priča u koju je utkano 120 godina ljubavi i rada, kako nas tako i naših prethodnika. Zahvaljujemo našim obiteljima na razumijevanju, jer ovi ljudi u Puhačkom orkestru provode jako puno vremena. Iza nas je 90 proba godišnje i oko 50 nastupa, rekao je Cvenić.

Na kraju programa članovi Puhačkog orkestra simboličnim su se poklonom zahvalili dugogodišnjem tajniku Ivanu Cveniću na svemu što čini za ovaj orkestar koji bi bez njega teško funkcionirao ovako dobro kao do sada.

Promocija knjige – Povijest Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo

09. prosinca 2010. u Gradskoj vijećnici u Valpovu održana je promocijom knjige “Povijest puhačkog orkestra DVD-a Valpovo 1890.- 2010.”, čiji je autor Valpovčanin Stjepan Najman.

– Puhački orkestar dosad je imao samo manju brošuru, tako da se još prije nekoliko godina, kada sam radio knjigu o DVD-u Valpovu, rodila ideja da bi takvu jednu knjigu mogao napisati i za Puhački orkestar.

-Počeo sam prikupljati dokumentaciju i građu u arhivu DVD-a i Puhačkog orkestra, u Muzeju Valpovštine, Matici hrvatskoj, ali i u privatnim zbirkama, zbog čega je knjiga tako bogato ilustrirana fotografijama ne samo novijeg datuma nego i starim fotografijama i drugim pisanim povijesnim dokumentima – priča Stjepan Najman. Dodaje da je posebnu pozornost u knjizi poklonio jednom od najznačajnijih nastupa ovog orkestra: nastupu 14. listopada 1895. u Zagrebu, kada su prilikom otvaranja Hrvatskog narodnog kazališta oduševili i samog cara Franju Josipa I.! U knjizi se našlo prostora i za priču o glazbenoj školi i podmlatku kojem se u ovom orkestru oduvijek pridavala posebna pozornost, kao i posjetu pokojnom papi Ivanu Pavlu II.

Ovu, petu knjigu Stjepana Najmana koja je izišla u nakladi Puhačkog orkestra i Matice hrvatske Ogranka Valpovo, predstavili su predsjednik valpovačkog ogranka Matice, prof. Ivan Tonković, kustosica Muzeja Valpovštine Mirjana Paušak, tajnik orkestra Ivan Cvenić te sam autor.

Knjigu sa pripadajućim Promotivnim DVD-om (video zapisi sa značajnijih nastupa Puhačkog orkestra u zadnjih 5 godina) je moguće nabaviti u prostorijama DVD-a Valpovo.

Vrbovsko: Državna smotra vatrogasnih glazbi RH

U sklopu obilježavanja 120.godina DVD-a Vrbovsko , te 100.godina limene glazbe DVD-a Vrbovsko, a pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice , u subotu 18.rujna održan je 26.Susret vatrogasnih orkestara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo 24. vatrogasna orkestra iz cijele Hrvatske.

Slavonsko-baranjsku regiju su zastupala tri vatrogasna orkestra : Puhački orkestar DVD-a Valpovo, Puhački orkestar DVD-a Orahovica, te združeni orkestar DVD-a Đakovo i DVD-a Retfala-Osijek. Na početku su svi orkestri zajedno izveli državnu i vatrogasnu himnu. Potom je uslijedilo službeno otvorenje od strane načelnika HVZ-a , te čelnika Primorsko-goranske Županije i grada Vrbovsko. Na kraju svečanog otvorenja svi orkestri ( oko 800 glazbenika ) izveli su koračnicu ” Croatia “.

Valpovački puhači su imali čast prvi nastupiti u pojedinačnom dijelu programa. Predstavili su se dvijema skladbama koje su izveli i na državnom natjecanju puhačkih orkestara ove godine u Novom Vinodolskom. U prepunoj sportskoj dvorani , valpovčani su ponovno svojim nastupom oduševili sve prisutne, te još jednom dokazali da spadaju u sam vrh amaterske puhačke glazbe. Treba još napomenuti da su i ovom prigodom članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo bili i po brojnosti najjači orkestar na 26.Susretu.

Nakon ovog nastupa slijede pripreme za veliki jubilarni koncert prigodom 120.godina postojanja ovoga orkestra , a koji bi se trebao održati u sklopu Dana grada Valpova.

Novi saksofon za puhače

Uoči odlaska na državno natjecanje puhača Grada Valpovo poklonio novi instrument Puhačkom orkestru DVD-a Valpovo.

Tajnika puhača Ivana Cvenića, dirigenta Dalibora Košutića, članove Vedranu Kuna, Hrvoja Matijanića i Željka Gebaja te zapovjednika DVD-a Stjepana Koškija primili su gradonačelnik Leon Žulji njegov zamjenik Drago Skelac predsjednik i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Jozo Piškorjanac i Zdravko Čorić, predsjednik VMO Valpova Branko Markota.

Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valpovo ove godine obilježava 120 godina svoga rada i djelovanja i pored HPD-a Katančić i HKUD-a „Valpovo 1905.“ najstarija je udruga na području Grada Valpova. Kruna njihova dugogodišnjeg rada zasigurno je skorašnji nastup na državnoj smotri puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom 5. i 6. lipnja. Kako bi valpovački puhači što bolje predstvaili svoj grad ali i cijelu Osječko baranjsku županiju, Grad Valpovo financirao je nabavku jednog instrumenta.

Vrijedno čuvate tradiciju našega kraja i svugdje nas predstavljate u najboljem svjetlu. Zato smo odlučili pomoći vam u nabavci jednog instrumenta, a vi ste se odlučili da to bude saksofon, rekao je na primanju u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Valpova Leon Žulj.
Gradonačelniku i njegovim suradnicima u ime članova Puhačkog orkestra zahvalio se tajnik Ivan Cvenić .

-Nastup u Novom Vinodolskom kruna je našega rada i sam odabir u krug 19 najboljih puhačkih orkestara u Hrvatskoj ogroman je uspjeh za naše članove koji 130-140 dana u godini provedu na probama ili raznim nastupima. Posebno se ponosim činjenicom da uvijek nastupamo sa svojim vlastitim snagama i da smo svi redom amateri. Također, naglasio bih kako je od 46 članova, njih 30 mlađe od 30 godina, a petnaest su još uvijek školarci. To pokazuje da se puhački orkestar ne mora bojati za svoju budućnost, rekao je Cvenić.

Preuzeto sa: valpovstina.info

Valpovački puhači po prvi puta na državnoj Smotri!

Nastup članova Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo na 31. Smotri SAPOSIB-a u Našicama bio je za pamćenje. Pozitivan naboj prije nastupa rezultirao je gotovo besprijekornim izvođenjem sve tri skladbe. Odlično izvođenje publika je popratila neočekivanim ovacijama na koje vrijedni amateri iz Valpova nisu navikli!

Odličan nastup je pratilo i stručno povjerenstvo Smotre, čije ocjene su obradovale sve članove ovoga orkestra. Po prvi puta u bogatoj 120. godišnjoj povijesti, Puhački orkestar DVD-a Valpovo plasirao se na državnu smotru puhačkih orkestara. Ovo je zaista vrijedno i zasluženo priznanje za sve članove orkestra, ali i posebno priznanje njihovom dirigentu prof. Daliboru Košutiću. Njegova upornost, stručnost i strpljivost došli su do punog izražaja. Vrhunski je odabrao program te od glazbenih amatera izvukao možda i maksimum u ovom trenutku. Dobar rad unazad nekoliko godina isplatio se upravo u jubilarnoj godini.

Na državnoj Smotri puhačkih orkestara 5. i 6. lipnja u Novom Vinodolskom pored valpovčana, slavonsko-baranjsku regiju ( 5 županija ) predstavljati će još prošlogodišnji prvaci države Gradska glazba “Trenkovi panduri” iz Požege, te Gradska glazba Virovitica.

Proslava 120. godina Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo

Članovi orkestra pripremaju se intenzivno za proslavu 120. obljetnice postojanja. Proslava će se odvijati u dva dijela: prvi dio proslave je koncem svibnja i početkom lipnja, a drugi dio proslave će biti koncem godine u sklopu Dana grada Valpova (08.12.2010.).

U prvom dijelu proslave u planu je nekoliko promenadnih koncerata s prijateljskim orkestrima iz Hrvatske, Austrije i Mađarske. U drugom dijelu proslave u planu je veliki svečani koncert zajedno sa svim kulturnim udrugama Grada Valpova.


31. smotra SAPOSIB-a

Ove godine se 31. smotra SAPOSIB-a održava u Našicama 18.04.2010. Kako je smotra natjecateljskog karaktera, članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo intenzivno se pripremaju za tu smotru. Za smotru su prijavljene tri skladbe. Dva najbolje ocijenjena orkestra plasirati će se na Državnu smotru.

Popis skladbi po redoslijedu:

1. skladba: I GIATHI TANDA FANDIGA (Čemu taj trud u zloći); Skladatelj, aranžer: Julije Skjavetić, arr. Dragan Sremac [trajanje 1′ 40”]

2. skladba: QUEEN IN CONCERT; Skladatelj, aranžer: Jay Bocook [trajanje 6′ 15”]

3. skladba: JUST A GIGOLO / I AIN ‘ T GOT NOBODY; Skladatelj, aranžer: Leonello Casucci, arr. Johnnie Vinson [trajanje 3’ 01”]