Get Adobe Flash player

Koncert povodom obljetnice 120. godina postojanja glazbe

Velikim svečanim koncertom pred prepunom Gradsko školsko sportskom dvoranom, Puhački orkestar DVD-a Valpovo obilježio je 120 godina rada i postojanja i najstariji je vatrogasni orkestar u Hrvatskoj. U ovoj 2010. godini puhači su postigli veliki uspjeh, plasiravši se po prvi puta na Državni susret puhačkih orkestara Hrvatske u Novom Vinodolskom, gdje su puhači potvrdili svoju visoku kvalitetu među 19 najboljih amaterskih puhačkih orkestara Hrvatske.

Kao i na svakome svome nastupu, i ovoga su puta valpovački puhači oduševili sve prisutne sa svojim sviranjem, izborom skladbi i cjelokupnom atmosferom koja je u dvorani vladala tijekom koncerta. A Valpovčani su puno puta imali prigodu slušati i uživati u ovome, po mnogima ponajboljem vatrogasnom puhačkom orkestru u Hrvatskoj. Nezamislivo je Ljeto valpovačkog bez nastupa puhača, kao i svečani koncert povodom Dana Grada Valpova, bakljada, Turističko ljeto, karnevalske povorke i mnoge druge svečanosti na kojima su oni redoviti i stalni učesnici. Na svome svečanom koncertu članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo predstavili su se s 11 skladbi. Na ovom koncertu publika je imala prigodu uživati slušajući najmlađe članove orkestra Arijana Mačka i Patrika Majetića u duetu alt saxa, Tomislavu Karačić-Šoljić i Moniku Cvenić na flauti, te Mirka Hrženjaka i Emmu Štern na klarinetu. Uživala je publika i u izvedbama solista orkestra Marine Jelić, Damira Cvenića, Janje Puljić, Stjepana Džebića, Krunoslava Ižakovića, Ivana Cvenića i Zvonimira Cvenića.

Obilježavanje ovako velikog i vrijednog jubileja bila je prigoda i da se dugogodišnjim članovima dodjele priznanja Hrvatskog sabora kulture. Brončane medalje Sabora (za članstvo od 10 do 15 godina) primilo je 15 puhača. Pet puhača koji su u orkestru od 20 do 29 godina, primilo je srebrne medalje, dok su zlatne medalje Sabora kulture za 30 i više godina vjernosti Puhačkom orkestru primili Davor Džebić, Željko Gebaj, Krunoslav Ižaković, Siniša Molnar i Zdravko Vidaković. Medalje im je uručio Tomislav Levak, član Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture, te im svima čestitao na ovako vrijednom jubileju, te naglasio kako je biti član ovakvog orkestra čast za svakoga, no ujedno i velika obaveza i odgovornost.

Pored priznanja koja su im uručena od strane Sabora kulture, članovima orkestra uručena su i vatrogasna brončana i srebrna odličja koja su im uručili Stjepan Šmit, predsjednik VZ Grada Valpova i Općine Petrijevci i Franjo Bartolić, predsjednik VZ Osječko baranjske županije. U ime članova Puhačkog orkestra zahvalio se predsjednik orkestra Drago Cvenić.
– Ovo je lijepa priča u koju je utkano 120 godina ljubavi i rada, kako nas tako i naših prethodnika. Zahvaljujemo našim obiteljima na razumijevanju, jer ovi ljudi u Puhačkom orkestru provode jako puno vremena. Iza nas je 90 proba godišnje i oko 50 nastupa, rekao je Cvenić.

Na kraju programa članovi Puhačkog orkestra simboličnim su se poklonom zahvalili dugogodišnjem tajniku Ivanu Cveniću na svemu što čini za ovaj orkestar koji bi bez njega teško funkcionirao ovako dobro kao do sada.