Get Adobe Flash player

140. godina djelovanja HVZ-a

ZAGREB/VALPOVO Hrvatska vatrogasna zajednica obilježila je 140 godina djelovanja. Na Trgu bana Josipa Jelačića vatrogasci su održali pokaznu vježbu i pokazali kako su spremni za sve uvjete.

U mimohodu je sudjelovalo 2.000 vatrogasaca i 17 vozila iz cijele Hrvatske, a među njima, zapaženo je mjesto pripalo Puhačkom orkestru DVD Valpovo, koji su, odmah iza počasnih barjaka, predvodili mimohod.

Na prepunom glavnom zagrebačkom trgu, valpovački puhači su izveli niz koračnica, a pažnju su posebno privukle skladbe “Tekla voda Karašica” i “Ne dirajte mi ravnicu”.

Bilo je ovo još jedno posebno priznanje članovima Puhačkog orkestra iz Valpova, jer su između 40-ak vatrogasnih orkestara iz Hrvatske upravo oni izabrani za ovakvu svečanost.

U svečanom mimohodu, osim njih, s područja Osječko-baranjske županije sudjelovalo je 50 vatrogasaca iz svih postrojbi. Nakon postrojavanja na Trgu Bana Jelačića vatrogasci su održali pokaznu vježbu.

U povodu 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj su njezini čelnici podsjetili na povijest hrvatskog vatrogastva, uručena su odličja i prigodne nagrade, a prikazan je i dokumentarni film o aktivnostima vatrogasne zajednice od 1876. do danas.

Među odlikovanima je i Stjepan Koški, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Valpova i općine Petrijevci,  predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je dobio odlikovanje Red hrvatskog trolista.

Na svečanome skupu, održanom u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Željko Popović podsjetili su da je prva profesionalna vatrogasna postrojba osnovana 1863. u Rijeci, da je ideja o organiziranju naraslog broja društava krenula iz Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždin 1871. godine, a konstituirajuća skupština održana 5. lipnja 1876. Za prvog predsjednika zajednica, koja se tada zvala Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica, izabrala Gjuro Stjepana Deželića (1838. – 1907.). Uz ulogu u jačanju struke, Zajednica je imala značajnu ulogu u uvođenju hrvatskog jezika u vatrogastvo. Djelovala je kroz sve državne tvorevine u kojima je Hrvatska bila.

U razdoblju Domovinskog rata (1991. – 1995.) vatrogasna organizacija je primila teške udarce, rečeno je na svečanosti. Mnogi njezini članovi su poginuli, oprema je otuđena i uništena, te nakon završetka rata počinje i obnova vatrogastva.

Danas je to dobro ustrojena organizacija od velikog značaja za hrvatsko društvo, rečeno je. U Hrvatskoj danas djeluje 1.891 dobrovoljno vatrogasno društvo te 65 profesionalnih postrojbi gradovima, u čijem sastavu se nalazi 150.431 članova, od čega 60.615 operativnih vatrogasaca koji čine glavnu snagu sustava zaštite i spašavanja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izaslanik predsjednice Republike čestitao je HVZ-u na jubileju i zahvalio vatrogascima koji se, rekao je, pod geslom “Vatru gasi brata spasi” nesebično žrtvuju i riskiraju svoje živote spašavajući ljude i imovinu.

Skupu je nazočio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera, zastupnik Branko Hrg.

Preuzeto sa: www.valpovstina.info