Get Adobe Flash player

Povijest

Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i jedan je od najstarijih orkestara u Republici Hrvatskoj. Prvi javni nastup bio je 4. svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su 1895. godine, a prema njima 1997. su napisana nova Pravila prema kojima je izvršen novi ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić.


Iz bogate povijesti puhačkog orkestra treba istaknuti slijedeće nastupe:

  • 1895. godine u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvaranja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta
  • 1987. godine nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade
  • 2000. godine gostovanje u Rimu i audijencija u Vatikanu kod Svetog Oca Ivana Pavla II
  • 2004. godine gostovanje u Austriji
  • 2006. godine gostovanje u Italiji (Milano, Verona), te u Francuskoj (Nica, Monaco, Cannes) i hodočašće u marijansko svetište Lourdes
  • U nekoliko navrata Puhački orkestar DVD-a Valpovo je gostovao u susjednim državama Mađarskoj, te Bosni i Hercegovini
  • 2009. godine gostovanje u Makedoniji (Ohrid i Struga)Ovaj puhački orkestar redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara u Hrvatskoj, a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Do sada je ovaj orkestar tri puta bio domaćin regionalne Smotre puhačkih orkestara, a 2005. godine je bio domaćin 21. Susreta vatrogasnih orkestara Hrvatske na kome je sudjelovalo 22 orkestra sa preko 800 puhača.


Na svom programu orkestar ima klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske evergrine, zabavnu i sakralnu glazbu, te klasične koračnice. Orkestar ima 50 glazbenika u velikom orkestru, a pri orkestru djeluje i mala glazbena škola. Na čelu stručnog rada je dirigent orkestra profesor glazbe Dalibor Košutić.